Venäjä ja arktisen ulottuvuuden strateginen merkitys - Gentz, Thomas (2017)
Venäjän sotilaallisen voiman kasvattaminen arktisilla alueilla on herättänyt lännessä pelkoja uudesta asevarustelusta ja vastakkainasettelusta. Venäjän arktisella alueella on valtavasti potentiaalia luonnonvarojen hyödyntämisen näkökulmasta. Tässä tutkimuksessa keskitytään tutkimaan Venäjän strategista päätöksentekoa ja sen antamia merkityksiä alueelle. Tutkimustehtävänä on selvittää Venäjän päätöksenteossa vallitsevat tekijät, jotka määrittävät arktiselle alueelle merkityksiä. Tutkimusongelmana on: Miksi arktinen alue on Venäjälle (strategisesti) merkityksellinen. Alakysymykset ovat: 1) Millaisen merkityksen arktinen alue saa Venäjän päätöksenteossa? 2) Mitä eri tekijöitä näihin merkityksiin liittyy? 3) Millainen rooli sotilaallisella voimalla on päätöksenteossa? 4) Millainen on konfliktin mahdollisuus arktisella alueella? Tutkimusote on laadullinen ja metodina käytetään teoriaohjaavaa ja -sidonnaista sisällönanalyysiä. Tutkimuksen taustateoriana käytetään poliittista realismia ja rakenteellisen realismin suuntauksia. Teorialla muodostetaan viitekehys, josta muodostetaan sisällönanalyysin analyysirunko. Viitekehys toimii samalla mallina kuvaamaan valtion suhdetta kansainväliseen järjestelmään. Arktisen alueen saamat merkitykset voidaan jaotella neljään kategoriaan: luonnonvaroihin ja niiden hyödyntämiseen, pohjoisen liikennejärjestelmän kehittämiseen, ympäristön suojeluun sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Pohjoinen liikennejärjestelmä jakaantuu kolmeen osaan: Koillisväylään, pääsyyn Atlantin valtamerelle sekä arktisen alueen rannikon ja sisämaan liikenne ja infrastruktuuriverkostoon. Sotilaallisella voimalla on puolustava ja turvaava rooli. Konfliktien mahdollisuus arktisella alueella päätöksenteon perusteella on alhainen. Tutkimuksen hypoteesin mukaan Venäjän päätöksenteossa esiintyy luonnonvarojen näkökulmasta syitä, jotka ohjaavat valtion toimia. Tämän tutkimuksen perusteella tällaisia syitä ovat pohjoisen liikennejärjestelmä, joka esiintyy ja vaikutta usealla eri tasolla - kansallisten intressien ...