Vienan veräjillä : Suomussalmen vienalaiskylien maisema-alueen hoito- ja käyttösuunnitelma - Tauriainen, Suvi (Kainuun ympäristökeskus, 2004)
Alueelliset ympäristöjulkaisut 341 Hietajärven ja Kuivajärven vienalaiskylät muodostavat ainutlaatuisen saarekkeen valtakunnallista merkitystä omaavien kulttuuri- ja ympäristökohteiden joukossa. Suomen puoleiset kylät ovat säilyneet asuttuina, kun taas Vienan Karjalan puoleiset rajakylät on miltei kokonaan tuhottu. Hietajärven ja Kuivajärven vienankarjalainen kulttuurimaisema on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Kylät ja kylien lähiympäristön eräkulttuurimaisemat on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi maisemakokonaisuudeksi. Kainuun ympäristökeskus teki 19.11.2001 Kainuun liiton esityksestä luonnonsuonsuojelulain mukaisen päätöksen maisema-alueen perustamisesta Suomussalmen vienalaiskylien alueelle. Maisema-alueen perustamistarkoituksena on kainuulaisen ja Suomessa ainutlaatuisen vienankarjalaisen kulttuuriperinnön ja -maiseman sekä rakennusperinnön säilyttäminen ja kehittäminen sekä ihmisen välisen vuorovaikutuksen ilmentäminen. Sillä pyritään lisäksi tukemaan Kainuun itäosassa luonto- ja kulttuurimatkailua sekä elvyttämään vienankarjalaiskylien elinvoimaisuutta. Maisema-alueelle laaditussa hoito- ja käyttösuunnitelmassa käsitellään maisema-alueen kylien kulttuurimaiseman maisemanhoidollisia tavoitteita mm. metsien käsittelyn, maisemallisesti merkittävien peltoalueiden hoidon sekä kulttuurihistorian kannalta keskeisten maisemakohteiden osalta. Maisema-alueelle on laadittu rakentamistapaohjeet, joilla turvataan maisema-arvojen säilyttäminen niin uudisrakentamisessa kuin vanhojen rakennusten korjaamisessakin. Suunnitelmassa on käsitelty lisäksi retkeilyreittien ja palvelurakenteiden sijaintia, palveluvarusteiden lisärakentamisen sekä alueen opastukseen liittyviä tarpeita.