Ivalo, Santeri (1866)
Santeri Ivalo (Herman Aleksander alk. Ingman) s. 9.6. 1866 Sodankylässä k. 25.1. 1937 Helsingissä Santeri Ivalo kuuluu varhaisiin realistisen historiallisen romaanin kehittäjiimme. Myös lehtimiehenä ja historioitsijana toiminut Ivalo aloitti kaunokirjallisen uransa 1890-luvulla ylioppilaselämää kuvailevilla kertomuksillaan. Sittemmin hän löysi omimman lajinsa, viihteellisen historiallisen romaanin, joka samalla perustui vankkaan asiantuntemukseen. Ivalon romaanit saavuttivat suurta menestystä lukijoiden keskuudessa ja vaikuttivat myös suomalaisen kansallisen identiteetin rakentumiseen. Ivalon tunnetuimpia romaaneja ovat Juho Vesainen (1894), Erämaan taistelu (1909) sekä Wiipurin pamaus (1911). Ivalon vuosisadan vaihteessa ilmestyneeseen tuotantoon kuuluu myös muutamia näytelmiä. http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2819/ --- Santeri Ivalo (Herman Aleksander urspr. Ingman) f. 9.6. 1866 i Sodankylä d. 25.1. 1937 i Helsingfors Santeri Ivalo hörde till de författare som lade grunden för den realistiska historiska romanens tradition på finska. Tidningsmannen och historikern Ivalo inledde sin skönlitterära bana på 1890-talet, först med berättelser ur studentlivet, innan han hittade den form som kom att dominera i hans produktion: den gediget faktabaserade men också underhållande historiska romanen. Ivalos romaner blev en framgång bland den läsande allmänheten och bidrog även till framväxten av en finländsk nationell identitet. Till de mest framgångsrika av romanerna hör Juho Vesainen (1894, sv. En bondehöfding), Erämaan taistelu (1909) och Wiipurin pamaus (1911). I Ivalos produktion, som utkom de närmaste decennierna kring sekelskiftet 1900, ingår också några dramer. http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2819/ ---