Kristendomens historia på norsk och svensk sida av Sápmi – en översikt - Lovisa Mienna Sjöberg (Teologisk tidsskrift, 2020)
I studiet av samisk religiös historia saknas översiktsartiklar. Denna artikel bidrar till att ändra på det genom att presentera kristendomens historia på svensk och norsk sida av Sápmi, med utgångspunkt i samiska aktörer och stämmor. Huvudtema är förhållandet mellan det samiska samhället och kyrkan som institution, och på vilka sätt de har varit inflätade i varandra. Artikeln visar att från 1600-talets samiska präster till vår tids samiska kyrkoråd finns en samisk kristendomshistoria. Forskningsfokus när det gäller religiös historia i Sápmi har ofta legat på traditionell samisk religion eller kristna aktörer som representerat storsamhället. Artikeln bidrar förhoppningsvis till att nyansera bilden.