SÖKÜ YABAN HAYATI KORUMA ALANI’NDA TESPİT EDİLEN BÜYÜK MEMELİ HAYVANLAR - Nuri Kaan ÖZKAZANÇ (University of Bartin, 2014)
Bu çalışma araştırma alanında sürek avı ve iz sayım yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Toplam büyüklüğü yaklaşık olarak 17.000 ha. olan alanın 4825 ha.’lık kısmı taranmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda alanda üç farklı takımdan toplam sekiz büyük memeli hayvan türü tespit edilmiştir. Bu türler: Lagomorpha (bir tür) (Lepus europaeus L. 1458 (Tavşan)), Carnivora (dört tür) (Vulpes vulpes (L. 1758) (Kızıl tilki), Martes foina (L. 1758) (Kaya sansarı), Canis lupus L. 1758 (Kurt), Ursus arctos L. 1758 (Bozayı), Artiodactyla (üç tür) (Sus scrofa L. 1758 (Yaban domuzu), Capreolus capreolus (L. 1758) (Karaca), Cervus elaphus L. 1758 (Kızıl geyik)). Araştırma sonuçlarına göre yaban domuzu (Sus scrofa) alanda en yüksek populasyona sahip olan türdür. Populasyon yoğunluğu en yüksek olan ikinci tür ise karacadır (Capreolus capreolus). Yırtıcı türler arasında tilki (Vulpes vulpes) en yüksek populasyon yoğunluğuna sahiptir. İkinci kaya sansarı (Martes foina) ve üçüncüde kurttur (Canis lupus). Bozaynın (Ursus arctos) poplulasyon yoğunluğu orta seviyede iken kızıl geyik (Cervus elaphus) ve tavşanın (Lepus capensis ) populasyon yoğunlukları oldukça düşüktür