Problemy modyfikowania źle ukształtowanych reprezentacji pojęć geometrycznych u przyszłych nauczycieli - Monika Czajkowska (Instytut Badań Edukacyjnych, 2018)
Kształtowanie się pojęć geometrycznych w umyśle człowieka jest procesem wieloletnim. Dzieci, już w przedszkolu, w wyniku osobistych doświadczeń tworzą pewne intuicje i zarysy pojęć geometrycznych. Te pierwotne myślowe reprezentacje ulegają wielokrotnym modyfikacjom i w rezultacie prowadzą do wytworzenia się abstrakcyjnych, matematycznie dojrzałych pojęć. Tak się dzieje, gdy edukacja matematyczna jest prowadzona prawidłowo. Bywa jednak, że nauczyciele nie potrafią wspomagać ucznia w tworzeniu, a potem w modyfikowaniu powstałych już reprezentacji pojęć geometrycznych. O tym, że niektórzy studenci – przyszli nauczyciele matematyki – sami nie posługują się dojrzałymi pojęciami geometrycznymi i często utożsamiają samo pojęcie z jego graficzną reprezentacją, przekonano się, prowadząc zajęcia z dydaktyki matematyki. Co więcej, próby modyfikacji tych źle ukształtowanych pojęć skończyły się fiaskiem. W artykule podjęto próbę wyjaśnienia, dlaczego tak trudno jest zmodyfikować źle ukształtowane pojęcia geometryczne studentów specjalności nauczycielskiej, rozpoczynających studia na kierunku matematyka.