Luonnon käyttöön perustuvat elinkeinot ja niiden väliset suhteet Ylä-Lapissa - Ville Hallikainen; Timo Helle; Mikko Hyppönen; Arsi Ikonen; Mikko Jokinen; Arto Naskali; Seija Tuulentie; Martti Varmola (Metsätieteen aikakauskirja, 2008)
Ylä-Lapin luonnon merkittävimpiä käyttömuotoja ja elinkeinoja ovat keräily ja metsästys, poronhoito, metsätalous, matkailu sekä tässä elinkeinoksi luokiteltu Metsähallituksen luontopalveluista muodostuva luonnonsuojelu.