Možnosti biotičnega zatiranja paradižnikovega molja (Tuta absoluta Povolny, Lepidoptera, Gelechiidae) - Katarina KOS; Stanislav TRDAN (Acta agriculturae Slovenica, 2011)
Paradižnikov molj (Tuta absoluta) velja v svetu za enega najpomembnejših škodljivcev paradižnika, saj se hitro širi s sadikami in predvsem z embalažo. Škodljivec lahko napada vse nadzemske dele rastlin, njegove ličinke težko dosežejo kontaktni insekticidi, ima prilagodljiv razvojni krog ter širok spekter gostiteljev. Zaradi teh lastnosti strokovnjaki menijo, da ga je najustrezneje zatirati z naravnimi sovražniki, saj parazitoidi ali plenilci sami najdejo njihove gostitelje in se razvijajo skupaj z njimi. Številne raziskave kažejo, da je samostojna uporaba insekticidov premalo učinkovita, zato preučujejo različne kombinacije biotičnih pripravkov, biotičnih pripravkov in insekticidov, možnosti zaščite in sanacije zavarovanih prostorov, načrtnega spremljanja in masovnega lovljenja škodljivca. V Evropi v zadnjih letih intenzivno iščejo domorodne naravne sovražnike, ki bi se lahko dovolj hitro prilagodili novemu gostitelju, da bi jih bilo mogoče uporabiti v biotičnem varstvu proti paradižnikovemu molju. Enak cilj smo si zastavili tudi v Sloveniji, čeprav pri nas molj za zdaj še ne povzroča gospodarsko pomembnih poškodb na paradižniku.