Prof. Dr. A. Süheyl Onver: Ressam Nakşi. Hayatı ve Eserleri. [The Painter Nakshi, His Life and His Paintings]. İstanbul: Kemal Matbaası, 1949. (63 S., 10'u Renkli 21 Levhada 51 Res.) 8 T. C. İstanbul Üniversitesi yayınlarından. 407. [Kitap Tanıtımı] - Adnan Sadık Erzi (Türk Tarih Kurumu, 1950)
Ord. Prof. Sıddık Sami Onar'ın bir mektubu ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Tahsin Öz'ün —Türk San'at tarihi ile ilgili bazı mühim malümatı da ihtiva eden — bir takrizi ile başlayan bu eserde kısa bir Onsöz den sonra (S. 13 - 16), “XVII. asırda Türk resim hayatına ve ressamlarına bir nazar” bölümü gelmektedir (S. 17 - 22). Prof. Dr. ünver bu bölümde, XVII. yüzyıldaki Türk resim ve minyatür ekolünün hususiyetlerine: temas etmekte, araştırmaları esnasında bu devre ait olmak üzere bulabildiği eserler ve ressamları hakkında faydalı bilgi vermektedir. Bu arada Paris'te Bibl. National'de (Estarrı pe4 dairesi, od. 6, 7 ve 17) gördüğü üç albümü ve Topkapı Sarayı Hazinesi Kütüphanesi'nde (Nr. 1703) tesadüf ettiği Fal-Name'nin Sultan Ahmed'e sunulmak üzere Kalender Bey tarafından yapılan resimlerini tanıtan satırlar bilhassa nazar-ı dikkati celbetmektedir.