Evolució de les aus nidificants a la ciutat de Castelló de la Plana (E de la península Ibèrica) durant el període 2006-2017 - Castany Àlvaro, Joan; Tirado, Miguel (2019)
Els estudis de seguiment al llarg termini de les poblacions d'aus són fonamentals per a establir les bases de la conservació i de la gestió. En els entorns urbans, la estreta relació amb l'home és un element adicional al què les aus han d'adaptar-se, motiu pel qual ens plantejem analitzar l'evolució de les poblacions d'aus nidificants de la ciutat de Castelló de de la Plana i els factors que condicionen la seua abundància durant 12 anys de seguiment. El treball constata que hi ha una pèrdua de diversitat i d'equitativitat a pesar de l'augment d'espècies reproductores. S'analitzen les tendències tendències de les 24 espècies d'aus nidificants a la ciutat de Castelló de la Plana agrupades en tres conjunts; (1) les que mostren tendència significativa en positiu: tórtora turca (Streptopelia decaocto), garsa (Pica pica), falciot comú (Apus apus) i griva (Turdus viscivorus); (2) les que ho fan en negatiu: teuladí (Passer domesticus), cadernera (Carduelis carduelis), avió comú (Delichon urbicum) i oroneta (Hirundo rustica); i (3) les que es mantenen estables on s'inclouen les 16 restants. Els canvis poblacionals es relacionen amb els següents factors: A. l'increment de massa vegetal als parcs, amb tot el que això comporta (humitat, protecció, espais de cria.); B. els efectes del tractament dels horts adjunts a la ciutat amb biocides; C. la dinàmica poblacional a d'altres àrees del territori espanyol. En aquest treball s'exposa per primera vegada l'evolució recent de les aus urbanes a la ciutat de Castelló de la Plana. Aquestes dades poden servir com a ferramenta de gestió i com a base per a futures comparacions. Long-term studies of bird populations are fundamental to stablish conservation and management measures. In urban areas, the close relationship with the man is an aditional issue that birds have to confront, therefore we propose analyze the evolution of breeding birds' populations in the city of Castelló de la Plana and the factors that affect their abundance during this 12 years. This work determines that ...