Antarktika’da Araştırma İstasyonu Kurmak için En Uygun Yer Seçimi: Türkiye Örneği - Şenel, Müge; Yavaşoğlu, Hasan Hakan (Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering, 2019)
Tüm insanlığın bilimsel çalışmalarına açık olanAntarktika, yıllardır birçok ülkenin araştırma istasyonuna ev sahipliğiyapmaktadır. Bu istasyonların bir kısmı “kalıcı-uzun dönemli” bir kısmıysa“geçici-kısa dönemli” olarak adlandırılmaktadır. Antarktika’nın fiziksel yapısıve koşulları bilimsel çalışmalar yapmak için zorlayıcı olsa da araştırmacılariçin önemli konular ve bilgiler barındırmaktadır. Bu bilgilerin ülkemizekazandırılması için 2017 yılından bu yana kıtaya ulusal seferler (TAE)düzenlenmektedir. Türk bilim insanlarının bölgede uzun süre bilimsel faaliyetgösterebilmesi için T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, T.C. Bilim ve SanayiBakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-ArMerkezi (İTÜ PolReC) koordinasyonunda araştırma kampı kurulması gündemegelmiştir. Antarktika’ya yapılan 3 bilim seferinde çeşitli disiplinlere ait çoksayıda proje yürütülmüş ve elde edilen tecrübeler ışığında çalışma kampınaihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ulusal seferlerde elde edilenbilgiler ile bu kampın nasıl ve nerede kurulması gerektiğine karar vermeçalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmada Türk Bilim Üssü kurulması amacıylagerçekleştirilen çalışmalar, yöntem ve bulgularıyla birlikte aktarılmıştır.Yapılan seferler sırasında kurulması planlanan kamp için ölçme ve analizleryapılarak çok sayıda veri elde edilmiştir. Bu veriler, detaylı fizibiliteçalışmaları sonucunda ulaşılan bilgiler ile şekillendirilmiştir. Kampınkurulacağı bölgenin konumu, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımında “en uygunyer seçimi” analizi yapılarak seçilmiştir. Bu analiz için Analitik HiyerarşiYöntemi (AHY) kullanılarak yer seçimi için önem teşkil eden kriterleruzmanlarca belirlenmiş, değerlendirilmiş, puanlanmış ve sonuca ulaşılmıştır.