Doğal ve kültür dere alabalığı ve Atlantik somonunun besinsel özelliklerinin karşılaştırılması - Erdem, Ömer Alper; Alkan, Başak; Dinçer, Mehmet Tolga (Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2019)
Dere alabalığı hem avlanan hem de yetiştiriciliği yapılan bir balık türüdür. Bu çalışmada, doğal ve kültür dere alabalığı ve Atlantik somonunun temel besinsel kompozisyonları, yağ ve yağ asitleri arasındaki farklılıklar araştırılmıştır. Ham protein ve ham yağ verileri açısından Atlantik somununda daha yüksek ve istatistiki farklılık veren değerler bulunmuştur (P<0.05). Kültür dere alabalığı en düşük oleik asit (C18:1n9c) ve ƩTDYA değerini % 28.05ve % 35.43 ile vermiştir. Eikopentaenoikasit (EPA) açısından kültür dere alabalığı ve Atlantik somonarasında istatistiksel fark (P<0.05) bulunmazken, linoleik asit, linolenik asit ve dokasahekzaeoik asit (DHA) değerleri açısından üç balık örneğinde istatistiksel farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.05). Aterojenik indeksve trombojenik indeks değerleri tüm gruplarda düşük olarak tespit edilmiştir. Her ne kadar en yüksek h/H değeri Atlantik somonda tespit edilmiş bile olsa en yüksek ELK (Et Lipit Kalite) değeri kültür dere alabalığında tespit edilmiştir (P<0.05). Brown trout is a fish species that both is caught and is cultured. This study has presented a comparison on proximate composition, fatty acids profile and lipid quality of wild- and cultured brown trout, and Atlantic salmon. Crude protein and crude oil of Atlantic salmon were found highest than wild and cultured brown trout and significantly differences (P<0.05). Although there is no significantly difference (P<0.05) between cultured brown trout and Atlantic salmon on eicosapentaenoic acid (EPA), there are significantly differences (P<0.05) between three fish samples on linoleic acid, linolenic acid and docosahexaenoic acid (DHA) values. Cultured brown trout has given lowest oleic acid (C18:1n9c) value and ƩMUFAs (Mono unsaturated fatty acids) with 28.05% and 35.43%. Atherogenic index and thrombogenic index of all groups were found low values. Although the highest value h/H was found in Atlantic salmon, the highest value of FLQ (Flesh lipid quality) was found in ...