Isparta Deresi’nin Su Kalitesinin Fizikokimyasal Parametrelere ve Simuliidae Faunasına Göre Belirlenmesi - Özel, Bahadır; Yay, Tuba Elif; Tekin Özan, Selda (Acta Aquatica Turcica, 2019)
Türkçede“Siyah Sivrisinekler” anlamına gelen Simuliidae, İngilizce “Black fly,Blackflies ya da Buffalo gnats”, Almanca “Kriebelmücken” ve Rusça “Moshki”olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, Antarktika kıtası dışında dünyanın heryerinde yayılış gösteren Diptera takımının Nematocera alt takımı içerisinde yeralan Simuliidae familyasına ait üyelerin Isparta Deresi’ne ne kadar adapteolduğu ve hangi kesimlerinde ne yoğunlukta bulunduğu bazı fizikokimyasalparametrelerle ilişkilendirilerek belirlenmiştir. Ispartaili sınırları içerisinde bulunan Isparta Deresi, Karacaören-1 Baraj Gölü’nedökülmektedir. Isparta Deresi üzerinde toplam 6 istasyon belirlenmiş vemevsimsel olarak arazi çalışmaları yapılmıştır. Amonyum, nitrit, nitrat, klorürve elektriksel iletkenlik değerlerinin 5. ve 6. İstasyonlarda, diğeristasyonlara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Fizikokimyasal değerlere göre sukalite sınıfları değerlendirilirken YSKY kullanılmıştır. YSKY’ye göre 1., 2.,3. ve 4. istasyonların genellikle I. kalite sınıfında, 5. ve 6. istasyonlarınise genellikle II. kalite sınıfında olduğu tespit edilmiştir. Simuliidaefamilyasına ait türler ile fizikokimyasal parametreler arasındaki pozitif venegatif ilişkileri belirlemek için Pearson testi kullanılmış ve istatistiki anlamdaönemli ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Saprobi indeksine göre, 5. ve 6.istasyonların beta-mezosaprobik, diğer istasyonların ise oligosaprobik olduğutespit edilmiştir. Simuliidae familyasınaait Prosimulium, Metacnephia ve Simulium cinslerine rastlanmıştır. Enfazla tür Simulium cinsindegörülmüştür. Bu çalışmada, Prosimuliumrufipes, Prosimulium sp., Metacnephiasp., Simulium angustipes, S. auricoma, S.bezzii, S. costatum, S. ornatum, S. pseudequinum, S. trifasciatum, S.variegatum ve Simulium sp. taksonlarıbelirlenmiştir. En baskın taksonun Simuliumsp. olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada belirlenen taksonların istasyonlaraçısından farklılığını ya da benzerliğini ortaya koymak için Sørensen benzerlikve Margalef çeşitlilik analizleri yapılmıştır. In this study, the ...