Unesco Dünya Miras Listesi’ne Doğru Anavarza Antik Kenti - Özbey, Veysel; Saban, Duygu (İstanbul Üniversitesi, 2018)
Son yüz yılda başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı etkileyen iki dünya savaşı ve büyük yıkımlar yaşayan insanlık,yüzyıllar boyunca kurduğu yaşam alanlarının yok olması ile birlikte kent bilincine erişerek şehirler üzerinde korumacı biryaklaşıma kavuşmuştur. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra koruma kuramında bütünleşik koruma yaklaşımı ortaya çıkmışve benimsenmiştir. Bu kapsamda devletlerin tanımladığı varlıklarının korunmasını teşvik etmek amacı ile UNESCO çatısıaltında Dünya Miras Merkezi kurulmuş ve Üstün Evrensel Değer taşıdığı kabul görmüş varlıklar üzerinde korumacılığıarttırmak adına Dünya Miras Listesi (Asıl Liste, Kalıcı Liste) oluşturulmuştur.Çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tanımladığı varlıklardan birisi olan Anavarza Antik Kenti’nin Dünya MirasListesi başvurusu için UNESCO’nun belirlediği Üstün Evrensel Değer olarak tanınma kriterlerine ve varlığın özelliklerinegöre Geçici Miras Listesi’nde yer alan diğer adaylar arasındaki öncelik durumu, antik kent tanıtılarak değerlendirilmiştir.Çalışmada, Anavarza’yı diğer aday varlıklar arasında öne çıkaran niteliklere ve Dünya Miras Listesi adaylık sürecindeeksik kalan yönlere odaklanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda antik kentin Asıl Liste (DML)’ye alınma potansiyelininyüksek olduğu belirlenmiş olmasına rağmen, adaylığında miras değerinden ziyade politik kararın belirleyici olduğu tespitedilmiştir. In the last century, two world wars affecting the whole world (especially Europe), and great demolition works whichhave caused destruction of living spaces established through the centuries have resulted in a conscious and conservativeapproach to historic cities. After the Second World War, an integrated conservation approach emerged and was adoptedas part of conservation theory. Within this scope, the World Heritage Centre was established under the auspices ofUNESCO and it has constituted the World Heritage List (Main List, Permanent List) to promote the protection of the assetsdisplaying Outstanding Universal Value.In this ...