ÇAĞDAŞ TASAVVUF ÇEVRELERİNDE HZ. PEYGAMBER ALGISI: MAHMUD SAMİ RAMAZANOĞLU ÖRNEĞİ - Avcı, Abdullah Sami (Kocaeli Üniversitesi, 2018)
Bu makalede önemli Nakşibendî-Hâlidî şeyhlerinden birisi olanMahmud Sami Ramazanoğlu’nun eserleri üzerinden Hz. Peygamber algısı ortaya konulmayaçalışılacaktır. Ramazanoğlu, eserlerinde tasavvufi ve ahlaki konulardanbahsetmesinin yanında Hz. Peygamber’e dair rivayetler aktarmıştır. Onunpeygamber algısı üzerinden günümüz tasavvufi düşüncesinin peygamber algısıkısmen ortaya çıkmış olacaktır. Cemaat ve tarikatlar kültürümüzün birparçasıdır. Toplumda aktif faaliyet göstermeleri Hz. Peygamber’i doğruanlamalarını zorunlu kılmaktadır. Aidiyetlerin oluşturduğu peygamber algısınındoğrudan istismara yol açtığı söylenemese de kötü amaçlar için kullanımaaçıktır.