“Malumat-ı Baytarriyye” Adlı Eser Üzerine Bir İnceleme - Menteş Gürler, Ayşe; Yiğit, Ali; Sanal, Şule (Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2017)
Osmanlı Devleti’nde Tanzimat ile başlayan yenileşme çabaları, basın veyayıncılık alanında da etkisini göstermiştir. Bu dönemde, batı dünyasındakibilgilerin halka ulaştırılması amacıyla sade bir dille ve didaktik tarzda yayınyapıldığı görülmektedir. Kişisel girişimler sonucu ya da cemiyetler ile devletkurumlarınca ilk bilimsel ve mesleki dergilerin çıkarılması da ondokuzuncuyüzyılın ortalarından itibaren başlamıştır. Bu çalışmada, “Asır KütüphanesiKülliyatı”ndan H. 1312 (M. 1895) yılında, yayımlanan “Malumat-ı Baytariyye” adlı 46 sayfalık kitap incelendi. Bu eserdeverilen bilgiler, dönemin ve günümüzün veteriner hekimliği bilgileriçerçevesinde ele alınarak değerlendirildi. Yazarı Necmeddin Sami, kitabı yazmaamacının herkesin anlayabileceği bir şekilde “Hayvanları beslemek, sıhhatlerini muhafaza etmek, lazım gelenterbiyeyi vermek, çoğaltmak gibi usulleri göstermekten ibaret” olduğunuifade etmektedir. Kitapta, hayvan besleme, hıfzıssıhha, ahır temizliği, hayvanrefahı konularında neler yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu bilgilerin,dönemin at yetiştiriciliği, sağlık koruma, halk sağlığı konularında bilgiverdiği ileri sürülebilir. Renovation efforts thatstarted with the Tanzimat in the Ottoman Empire also had an effect in the fieldof press and publishing. In this period, publications were made in a simple anddidactic style in order to transfer information from the western world to the people.The publication of the first scientific and professional journals by the publicinstitutions and personal initiatives began from the middle of the nineteenthcentury. In this research, a 46-page book titled "Malumat-ıBaytariyye" published among "The Collection of the Asır Library"in 1312 (AD 1895) was studied. The informations given in this book were evaluatedin the context of its own period and today's veterinary medical knowledge. Thewriter Necmeddin Sami states that the purpose of the book is "merely toshow the methods like feeding the animals, preserving their health, ...