SERVİKS KANSERİ VE HUMAN PAPİLLOMAVİRUS (HPV) PREVALANSI İLE HPV AŞI PROGRAMLARI - KARAKUŞ SELÇUK, Aslı; YANIKKEREM, Emre (Kadın Sağlığı Hemşireleri Derneği, 2018)
Bu derlemenin amacı ülkelere göre serviks kanseri ve HPV (16/18)prevalansı ile ülkelerin HPV aşı programlarını incelemektir. Literatür ışığındaDünyada 193 ülkede serviks kanseri ve HPV prevalansı ileHPV aşı programı incelenmiştir. Globocan 2012 verilerine göre, Dünyada 15 yaş ve üzeri 2784 milyon kadın servikskanseri yönünden risk altında olup yılda yaklaşık 527,624 yeni serviks kanserivakası görülmektedir. Tüm kadın kanserleri içinde serviks kanseri dünyadadördüncü, Afrika’da ikinci, Asya’da üçüncü, Amerika’da dördüncü, Avrupa’daaltıncı ve Okyanusya’da sekizinci sıradadır. Dünyada serviks kanserine bağlımortalite oranı 100 bin kişide 6,8’dir. Dünyada en yüksek serviks kanserimortalite oranı 17,5 ile Afrika kıtasındadır. Asya, Amerika, Okyanusya veAvrupa’da serviks kanseri mortalite oranı sırasıyla 6,4, 5,9, 4,5 ve 3,8’dir.Bilindiğiüzere HPV serviks kanseri etiyolojisinde önemli rol oynamaktadır Dünyada HPVprevalansı (16/18) kadınlarda %4,1’dir. HPV 16 ve 18’in serviks kanserindeprevalansı ,4 bulunmuştur. Kıtalara göre kadınlarda HPV 16/18 prevalansıincelendiğinde Afrika’da (,6) ve Okyanusya’da (%8,3) en yüksek HPVprevalansı olduğu, bu oranları Amerika (%5,4), Avrupa (%3,8) ve Asya (%3,4) kıtasının izlediğigörülmektedir. Ulusal HPV aşı programları kıtalar bazında incelendiğinde; 193ülkenin 81’inde HPV aşı programlarının bulunduğu belirlenmiştir. Afrikakıtasında bulunan 55 ülkenin sadece dokuzunda (Botsvana, Güney Afrika, Lesoto, Libya, Raunda, SãoTomé ve Príncipe,Senegal, Seyşeller, Uganda) kadınlara yönelik ulusal HPV aşı programı bulunmakla birlikte, erkeklereyönelik hiçbir ülkede ulusal aşı programı bulunmamaktadır. Afrika kıtasında HPV16/18 prevalansı Gine (%9,8), Kenya (%9,1), Mozambik (%8,4) ve Benin (%7,4)gibi ülkelerde yüksek olmasına karşın HPV ulusal aşı programıyürütülmemektedir. Amerika kıtasında bulunan 33 ülkenin 20’sinde (ABD, Antiqua ve Barbuda, Arjantina,Bahamalar, Barbados, Belize, Brezilya, Kanada,Şili, Kolombiya, Ekvador, Guyana,Honduras, Meksika, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad ve Tobago,Uruguay) kadınlara yönelikulusal HPV aşı programı bulunurken, 20ülkeden sadece ABD’de erkeklere yönelik HPV ulusal aşı programı olduğugörülmektedir. HPV 16/18 prevalansının en yüksek olduğu ülkeler Küba (,6) veVenezuela (,2) olup bu ülkelerde HPV ulusal aşı programı bulunmamaktadır. Okyanusyakıtasında bulunan 14 ülkenin sadece birinde (Avustralya) erkeklere yönelik,sekizinde (Avustralya, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya,Yeni Zelanda, Palau, Vanuatu) kadınlara yönelik ulusalHPV aşı programı bulunmaktadır. Asya kıtasında bulunan 48 ülkenin 11’inde (Butan,Brunei Darüsselam, İsrail, Japonya, Kazakistan, Malezya, Filipinler, KoreCumhuriyeti, Singapur, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri) kadına yönelik ulusal HPV aşı programı varkenhiçbirinde erkeklere yönelik aşı programı bulunmamaktadır. HPV aşıprogramlarının en yaygın olduğu kıta Avrupa kıtası olup 43 ülkenin 33’ünde (Andora, Avusturya,Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka,Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya,Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Portekiz,Rusya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, MakedonyaCumhuriyeti,BüyükBritanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı) kadına yönelik,sadece Avusturya’da erkeklere yönelik HPV ulusal aşı programı bulunmaktadır. ABSTRACTThe aim of the reviewwas to investigate the prevalence of cervical cancer and HPV (16/18), the HPVvaccination programs in several countries. In the review, the prevalence ofcervical cancer and HPV, and HPV vaccination programs held in 193 countriesaround the world were investigated. According to Globocan 2012 data, in theworld, 2.784 million women aged 15 years and over are at risk for cervicalcancer and there are about 527.624 new cervical cancer cases per year. Theincidence of cervical cancer in the world is 14.0 per 100 thousand people. Ofall the female cancers, cervical cancer ranks fourth in the world, second inAfrica, third in Asia, fourth in America, sixth in Europe and eighth inOceania. The cervical cancer mortality rate in the world is 6.8 per 100 thousandpeople. The highest cervical cancer mortality rate in the world is in Africa:17.5. The cervical cancer mortality rate in Asia, America, Oceania and Europeis 6.4, 5.9, 4.5 and 3.8 respectively. As is known, HPV plays a major role inthe etiology of cervical cancer. The prevalence of HPV types 16 and 18 in womenin the world is 4.1%. The prevalence of HPV types 16 and 18 in cervical cancerwas 69.4%. The prevalence of HPV in women is the highest in Africa (18.6%) andin Oceania (8.3%) followed by the United States (5.4%), Europe (3.8%) and Asia(3.4%). The review of national HPV vaccination programs on a continental basisdemonstrated that of the 193 countries, 81 implemented HPV vaccinationprograms. Of the 55 countries in Africa, only 9 (Botswana, South Africa,Lesotho, Libya, Ruanda, São Tomé and Príncipe, Senegal, Seychelles, Uganda)have national HPV vaccination programs for women and none of these countrieshave an HPV vaccination program for men. The prevalence of HPV 16/18 in Africais high in countries like Guinea (9.8%), Kenya (9.1%), Mozambique (8.4%) andBenin (7.4%); however, none of these countries have a national HPV vaccinationprogram. Of the 33 countries in America, 20 (USA, Antiqua, Barbuda, Argentina,Bahamas, Barbados, Belize, Brazil, Canada, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana,Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad Tobago, andUruguay) have national HPV vaccination programs for women. Of these 20countries, only the United States has a national HPV vaccination program formen. The countries with the highest prevalence of HPV 16/18 are Cuba (39.6%)and Venezuela (35.2%), but neither of these countries has a national HPVvaccination program. Of the 14 countries in the Oceania, only one (Australia)has a national HPV vaccination program for men whereas eight (Australia, Fiji,Kiribati, Marshall Islands, Micronesia, New Zealand, Palau, Vanuatu) have anational HPV vaccination program for women. Of the 48 countries in Asia, nonehave a vaccination program for males and only 11 (Bhutan, Brunei Darussalam,Israel, Japan, Kazakhstan, Malaysia, Philippines, Korea, Republic of Singapore,Turkmenistan, United Arab Emirates) have a national HPV vaccination program forwomen. The continent where the HPV vaccination programs are most widespread isEurope. In 33 of the 43 countries (Andorra, Austria, Belgium, Bulgaria,Croatia, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary,Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco,Netherlands, Norway, Portugal, Russia , San Marino, Slovakia, Slovenia, Spain,Sweden, Switzerland, Republic of Macedonia, United Kingdom of Great Britain andNorthern Ireland), a national HPV vaccination program is available for women,only Austria had a national HPV vaccination program for men.