Farklı Mikroalg ve Ticari Yemlerin Rotifer (Brachionus plicatilis, Müller 1786) Büyümesi, Protein ve Yağ Asidi Profiline Etkisi - Eryalçın, Kamil Mert (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 2017)
Rotifer (Brachionus plicatilis) deniz balıkları yetiştiriciliğindelarval dönemde kullanılan ilk canlı yemdir. Bu dönemde besince zengin vekaliteli rotifer kullanımı larvaların hayatta kalma oranlarının yüksekolmasında rol oynamaktadır. Rotiferler esansiyel yağ asitleri, amino asitler,vitamin ve mineraller bakımından deniz balığı larvalarının doğal besinleri olankopepodlara kıyasla besince daha eksiktir. Bu sebeple, rotifer kültüründe kısasürede rotifer sayısının çoğaltılması ve besin değeri yüksek rotiferler eldeedilmesi önem göstermektedir. Bu çalışmadaki amaç, taze olarak kültür edilenmikroalgler (Chlorella vulgaris ve Dunaliella salina) ve ticari rotifer yemleri(Ekmek mayası®, S.parkle® ve Ekmek mayası+W-3®)ile beslenen rotiferlerin büyüme performansı, besin maddeleri ve yağ asidikompozisyonunlarının incelenmesidir. Chlorella vulgaris ve Dunaliella salinasırasıyla 3N-BBM+Vve f/2 besi yerlerinde kültür edilmiş ve 7 gün süresince 5 deneyyemi ile rotiferler beslenmiştir. Deney sonunda, ‘’Ekmek mayası+W-3’’ karışımıile beslenen rotifer grubu en yüksek rotifer yoğunluğuna ulaşmıştır. Chlorellavulgaris ile beslenen rotiferler yüksek oranda oleik asit içermiştir. Ekmekmayası ile beslenen rotifer grubunda ise EPA yüksek oranda bulunmuştur(P<0.05). Rotifer kültüründe ticari yemlerin rotiferlerin büyüme oranlarınıolumlu etkilediği, bununla birlikte besin kalitesi yönünden mikroalglerin halenöneme sahip olduğu ve esansiyel besin maddelerini sağladıkları çalışmamızdagörülmüştür. Rotifer is the first live prey for marine fish larvae. At that stage,the quality of live prey such as rotifer (Brachionus plicatilis), which is thefirst feed of larvae, play an important role in survival. Rotifers are known tolack essential fatty acids (EFA), essential amino acids (EAA), vitamins andminerals in comparison to the copepods, the natural feed of marine fish larvae.Therefore, before the enrichment process, increasing growth rate of rotifer inshort time with high nutritional value is very important. In this study,effects of ...