İç Anadolu Bölgesi Halılarında Görülen Figüratif Sembol ve Motifler - Akpınarlı, Hatice Feriha; Üner, İbrahim (Art-e Sanat Dergisi, 2017)
ÖZMotifler, Türk süsleme sanatının ana unsurlarındanbiri olarak zenginliği ve çeşitliliği ile tarih boyunca gelişmiştir. Motif verenkler dinsel ve büyüsel inanmaları içerdiğinden dolayı kullanan bireyikoruduğuna, sosyal ve medeni durumu belirlediğine, kıymetli hediye veanlatılmak istenilen duygu ve düşüncelere araç olduğuna inanılmıştır. Anadoluinsanı, içinden geldiği gibi, yaşadığı yörenin, gelenek, görenek, inançlarıdoğrultusunda, özlem, aşk v.b duygularını, dokumalarında motiflere yansıtarak semboldilini kullanmıştır. Anadolu’da yaşamış birçok medeniyetin dini ve sosyalyaşantısı içinde figüratif semboller kültürel bir değer olarak karşımızaçıkmaktadır. Araştırmanın amacı, İç Anadolu bölgesinde üretilmiş olanhalılardaki figüratif bezemeleri ve özelliklerini tespit etmektir. Araştırmada taramamodeli kullanılarak figüratif semboller ile ilgili literatürlerdeki halılar incelenmiştir.İç Anadolu Bölgesi halılarındaki figüratif motifler araştırma evrenini oluşturmaktadır.İç Anadolu bölgesinde görülen 50 halıdan 33 farklı figüratif motifler üzerinde çalışılmışve her bir ürün için bilgi formları oluşturulmuştur. Tüm bulgularındeğerlendirilmesi sonucunda, halı dokumaların 7 farklı kullanım alanı tespitedilmiştir. Yörede figüratif bezeme olarak sırasıyla, kuş, ejder, akrep,koçboynuzu, göz, aslan, kartal, kaplan, yılan motiflerinin sıklıklakullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelimeler:motif, bezeme, figür, dokuma, halı