MALAZGİRT BULUNTULARI: HAYAT AĞACI GÖVDELİ VE EJDER BAŞLI ALEM - Akgül, Selma (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 2023)
Erzurum Müze Müdürlüğü envanterine kayıtlı, Muş İli, Malazgirt İlçesinde yapılan kurtarma kazısı sonucu ortaya çıkarılmış, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılarak Müze teşhirinde sergilenmeye başlanan ve ünik bir eser olan ejder başlı hayat ağacı gövdeli alemi incelemeye çalıştık. Bu çalışmada öncelikle sancak, alem, tuğ ve hayat ağacı konusu açıklanarak eserin ne amaçla kullanılmış olabileceği ve Türk Sanatında önemli bir yere sahip olan ejder figürü ve hayat ağacı motifinin anlamı ve tarihsel süreci üzerinde durulmuştur.Malazgirt kurtarma kazısında bulunan ejder başlı, hayat ağacı formlu bir gövdeye sahip alem olduğunu düşündüğümüz eserin aynı aleme ait olup olmadıkları konusunun tartışıldığı çalışmamızda bu iki parçanın aynı alemin parçaları olduğu ileri sürülmüştür. Konu ile ilgili zaman içerisinde bulunacak yeni eserler, çalışmamızda isabetli bir fikir ileri sürüp sürmediğimizi gösterecektir.