Astronomi İçin Antarktika’da Yer Seçimi - Kurt, Zühal; Aksaker, Nazım; Yerli, Sinan Kaan; Erdoğan, Mehmet Akif (Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics, 2022)
Antartika, sıradışı şartlara (düşük sıcaklık, düşük nem vb.) sahip uzun süren karanlık geceler ve kutup soğuğunda dedektörlerin düşük kara akımlarda kalmasına bağlı sürekli ve duyarlı gözlem imkanı nedeniyle astronomi açısından değerli bir konumdur. Astronomların ve gözlemevi kurmak isteyen ülkelerin ve karar vericilerin en cazip tercihlerinden biridir. Bu durum da astronomi için coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama kullanarak yer seçimi yapmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bulutluluk, yoğuşabilir su buharı, yükseklik ve rüzgar hızı gibi uzaktan algılama ve model verileri kullanılarak bu çalışmada Antarktika’da gözlemevleri için uydu verileri kullanılarak yer seçimi yapılmıştır. Kullanılan veriler astroGIS veri tabanından edinilmiş olup en az 20 yıllık zamansal, 1 km2 uzamsal çözünürlüğe sahip şimdiye kadar en güncel verilerdir. Antarctica is a valuable site in terms of astronomy due to the long dark nights with unusual conditions (low temperature, low humidity, etc.) and the possibility of continuous and sensitive observation due to the low land currents of the detectors in the arctic cold. It is one of the most attractive choices of astronomers and countries and decision makers who want to establish observatories. This situation has revealed the necessity of choosing a place for astronomy using geographic information systems and remote sensing. In this study, site selection was made for astronomical observatories in Antarctica using satellite data,remote sensing and model data such as cloud cover, precipitable water vapor, altitude and wind speed. The data was used from the astroGIS database and it is the most up-to-date data with a temporal resolution of at least 20 years and a spatial resolution of 1 km2.