Replication Data for: Rettslig forfølgelse av trollfolk i Nordlandene. Et forsøk på en kartlegging av hekseprosesser i Troms og Nordland på 1600-tallet. - Hagen, Rune Blix (DataverseNO, 2019)
Forskningsdata knyttet til trolldomsforfulgte mennesker i Nordlandene (Troms og Nordland) utover 1600-tallet. Datasettet er hentet fra regnskapskilder i fogdearkivet for Nordlandene, som finnes på mikrofilm ved Statsarkivet i Tromsø, Ingen regioner i Danmark-Norge ble verre rammet av de såkalte hekseprosessene på 1600-tallet enn det nordøstligste område i Norge, nemlig Finnmark. Fra dette fylket, med ikke stort mer enn 3000 innbyggere på midten av 1600-tallet, mistet minst 92 mennesker livet av totalt 138 som ble formelt anklaget for en eller annen type trolldomskriminalitet. De fleste av de 92 fikk dødsdom og ble brent på bål, mens andre ble regelrett torturert i hjel før endelig domsavsigelse. Trolldomsprosessene i Finnmark er karakterisert ved sitt store omfang, råkalde brutalitet og sterke innslag av djevlepaktbekjennelser (diabolisme). Så er det da ingen hekseforfølgelse i Norge som er kartlagt så nøye og omtalt så ofte som nettopp sakene fra Finnmark. Men hvordan slo denne typen menneskeforfølgelse ut i de geografiske nærområdene til den nordøstlige utposten? Hensikten med denne artikkelen er å gi en skisse av trolldomsprosessenes omfang og karakter i andre strøk av Nord-Norge, altså Troms og Nordland, beskrevet som Nordlandene i sin samtid. Artikkelen tar sikte på å drøfte mulige sammenhenger mellom Finnmark på den ene siden og de to andre fylkene på den andre. Er Finnmark et særtilfelle når det gjelder trolldomsprosesser i Norge eller finner vi spor av lignende trekk i prosessene fra Troms og Nordland?