Prokaryotic plankton respiration, growth and abundance in the Arctic Ocean 2021 ... : Prokaryota planktons respiration, tillväxt och förekomst i Arktiska oceanen 2021 ... - Wikner, Johan; Pinhassi, Jarone; Verma, Ashish; Amnebrink, Dennis (Umeå University, 2024)
The dataset consists of results from measurements of prokaryotic (Bacteria and Archaea) plankton respiration, growth, and abundance in the Arctic Ocean surface (0-500 m) in 2021. Data was collected during the Synoptic Arctic Survey expedition with the Swedish research icebreaker Oden between July 25 and September 20, 2021. Samples were collected primarily with Niskin-bottles on a rosette-sampler equipped with a CTD probe. Some samples were also taken in the boundary layer between ice and seawater with a Ruttner sampler after a hole to the water surface was drilled. Process speeds were measured on board within an hour of sampling in a cool laboratory with a temperature of 7°C. Plankton respiration was measured by oxygen optodes in eight simultaneous samples incubated at in situ temperature. For the PROMAC project, all samples were pre-filtered with 1.2 μm filters to specifically measure prokaryotic respiration. Growth of the prokaryotic community was measured by uptake of the DNA base thymidine labeled with ... : Data setet utgörs av resultat från mätningar av prokaryota (Bakterier och Arkéer) planktons respiration, tillväxt och förekomst i Arktiska oceanens ytksikt (0-500 m) 2021. Data insamlades under expeditionen Synoptic Arctic Survey med den svenska forskningsisbrytaren Oden mellan 25 juli och 20 september 2021. Prover insamlades främst med Niskin-flaskor på en rosett-hämtare utrustad med en CTD-sond. Några prover togs också i gränsskiktet mellan is och havsvatten med Ruttner hämtare efter att ett hål till vattenytan borrats. Processhastigheter mättes ombord inom någon timme från provtagning i ett svalt laboratorium med en temperatur på 7 °C. Planktonrespiration mättes med syre-optoder i åtta samtidiga prover inkuberade vid in situ-temperatur. För PROMAC-projektet förfiltrerade samtliga prover med 1,2 µm filter för att specifikt mäta prokaryot respiration. Tillväxt hos det prokaryota samhället mättes med upptag av DNA-basen tymidin märkt med tritium inkuberade vid in situ-temperatur. Förekomst av prokaryoter ...