SAHA (YAKUT) TÜRKLERİNİN GELENEKSEL İNANIŞLARINDA ŞAMANLAR/KAMLAR ... : Shamans/Kams in Traditional Beliefs of Saha (Yakut) Turks ... - Erkal, Mehmet Mustafa (KYE SBD, 2023)
Öz 1 Sibirya bölgesi, en erken dönemlerden itibaren Türklerin yurt olarak tuttukları önemli bir coğrafyadır. Bölgenin iklim şartları, yaşamak için zorlu koşulları da beraberinde getirmektedir. Saha (Yakut) Türkleri, Sibirya bölgesinde yaşayan ve Türklerin ana kolundan erken dönemde ayrılan bir topluluktur. Sahaların (Yakut) geleneksel inançları, sadece yerel bir motif olmanın ötesinde, Geleneksel Türk Dinine ait bilgilerin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bölgenin coğrafi zorlukları ve geçiş güzergâhında bulunmaması, diğer kültürlerle etkileşimi zorlaştırmış ve çeşitli istilalara karşı koruma sağlamıştır. Rus işgaline kadar bölge, pek çok açıdan bakir bir alan olarak kalmıştır. Ancak Rus işgali ve dayatmaları, halkın öz benliğini korumak adına geleneklerine ve kültürlerine sıkı sıkıya bağlı kalmasını sağlamıştır. Türklerin dini yaşamlarında ve ritüellerinde köklü bir geçmişe sahip olan şamanlık/kamlık, Sahalarda (Yakut) oyun ve udagan adları altında canlı bir biçimde varlığını ... : Abstract The Siberian region is an important geography that Turks have called home since the earliest times. The climatic conditions of the region bring difficult conditions for living. Saha (Yakut) Turks are a community living in the Siberian region and separated from the main branch of Turks in the early period. The traditional beliefs of the Sahas (Yakuts) are not only a local motif, but also play an important role in uncovering information about Traditional Turkish Religion. The geographical difficulties of the region and its location on a transit route made interaction with other cultures difficult and provided protection against various invasions. Until the Russian invasion, the region remained a virgin area in many respects. However, the Russian occupation and impositions ensured that the people clung to their traditions and culture in order to preserve their identity. Shamans/Kams, which has a deep-rooted history in the religious life and rituals of the Turks, continues to exist vividly in the Sahas ...