Fald i D-vitaminstatus i den voksne grønlandske befolkning, 1987-2010 ... : Decrease in Vitamin D status in the Greenlandic adult population, 1987-2010 ... - Nielsen, Nina Odgaard (Danish Data Archive, 2014)
Inuitpopulationen i Grønland har gennemgået omfattende livsstilsændringer gennem de sidste 50-60 år, disse ændringer vedrører den traditionelle kost og det fysiske aktivitetsniveau. Der er observeret en øget gennemsnitsvægt og forekomst af type 2 diabetes mellitus (T2DM) i Grønland og det er veldokumenteret, at der er en sammenhæng mellem lavt D-vitaminniveau og T2DM. Studiet bestemmer D-vitaminstatus hos voksne grønlændere i 9 byer og 13 bygder fordelt over hele Grønland. Undersøgelsen undersøger om der er en sammenhæng mellem D-vitaminstatus og T2DM. Studiet er baseret på ”den grønlandske befolkningsundersøgelse” (IHT, DDA - 13132), fra denne undersøgelse er der data tilgængelig i form af klinisk data og der er blevet indsamlet spørgeskemadata vedrørende kostindtag, fysisk aktivitet, socio-kulturelle og demografiske faktorer og selvrapporteret helbred. Der er data tilgængeligt fra ca. 3000 grønlændere fra 22 samfund repræsenterende alle geografiske områder og samfundsstørrelser. For 330 af disse findes en ... : Formålene med studiet er 1) at bestemme D-vitaminstatus blandt voksne grønlændere og undersøge udviklingen i D-vitaminstatus siden 1987 2) at undersøge om hypovitaminose D er associeret med T2DM, IFG og IGT i et tværsnitsstudie 3) at undersøge om hypovitaminose D tidligt i voksenlivet er forbundet med en øget risiko for at udvikle T2DM, IFG og IGT 18 år senere 4) at bestemme D-vitaminniveauet hvorved der opnås beskyttelse mod T2DM, IFG og IGT. ...