Færøske lagtingsvalg 1945-1984 ... : Faroe Islands: Lagting Elections 1945-1984 ... - Róin, Andras (Danish Data Archive, 1997)
Det færøske partisystem er kendetegnet ved, at de politiske partier deler sig på to dimensioner således forstået, at en anden central politisk skillelinje end den socio-økonomiske også antages at influere på såvel vælger- som partiplanet. Denne anden politiske skillelinje/dimension omhandler spørgsmålet om Færøernes nationale tilhørsforhold, dvs. om hvorvidt en løsrivelse fra eller en fortsat tilknytning til Danmark er ønskværdig. Dermed kan problemstillingen anskues som værende spørgsmålet om, i hvilken udstrækning de to konfliktlinjer, hhv. den socio-økonomiske højre/venstre og den nationalt betingede m.h.t. det danske tilhørsforhold, er determinerende for valgresultaterne. Når udgangspunktet således tages i de færøske lagtingsvalg, er det dermed kun en del af den samlede transformationsproces der vil blive belyst i undersøgelsen - nærmere betegnet den del af processen og af den afledte politiske udvikling, der kommer til udtryk i vælgeradfærden. Ud fra et ønske om mere uddybende at kunne behandle nogle ... : One characteristic feature of the Faroese party system is that the parties are divided in two 'dimensions' which means that another central political dividing line than the socio-economic one is assumed to exert influence on voter as well as on party level. This second political dividing line/dimension concerns the question of the national affiliation of the Faroe Islands, i.e. whether people want a severance from or continued affiliation with Denmark. # Thus, the problem presents itself as being a question of the extent to which the two conflicting aspects, i.e. the socio-economic right/left and the nationally oriented one as regards affiliation with Denmark, are determinant for the election results. Thus, the starting point being the Faroese Lagting elections (the Lagting is the Faroese representative Council) only part of the total transformation process will be examined in this survey, viz. the part of the process and of the derivative political development which manifests itself in the electoral ...