Zašto 'Teksaška studija' Marka Regnerusa ne govori o dobrobiti djece iz obitelji istospolnih roditelja - Vuckovic Juros, Tanja (Open Science Framework, 2018)
2012. godine, Mark Regnerus, sociolog koji se bavi seksualnim ponašanjem, dinamikom odnosa i religijom na Sveučilištu u Texasu - Austinu u SAD-u, je objavio rad o dobrobiti odrasle djece roditelja koji su imali istospolnu vezu. Taj rad, u Hrvatskoj poznatiji kao 'Teksaška studija', tvrdi da djeca iz obitelji istospolnih roditelja imaju štetnije ishode od djece raznospolnih roditelja. Taj zaključak je naišao na veliku pažnju javnosti i uskoro je postao glavni argument organizacija koje zagovaraju daljnja ograničenja i ukidanja prava LGBT pojedinaca i istospolnih parova poput organizacije U ime obitelji u Hrvatskoj. No bilo kakav dublji pogled u karakteristike Regnerusove studije i u ograničenja njegovih zaključaka jasno pokazuje da ovo istraživanje zapravo ne može ništa reći o dobrobiti djece iz obitelji istospolnih roditelja i nikako se ne može navoditi kao dokaz da su ishodi djece istospolnih partnera štetniji od ishoda djece raznospolnih partnera. Stoga je rad naišao na vrlo snažnu negativnu reakciju znanstvene zajednice koja je ukazivala na metodološke probleme i na neprimjerenost zaključaka koje autor iznosi. Iako je istraživanje koje je Regnerus vodio zaista bilo impresivno prema svom obimu i podacima koje je prikupio, mnogi su znanstvenici (uključivši, na primjer, i Američku sociološku organizaciju) osudili Regnerusa zbog zlorabe podataka iz te studije i zbog pristranog prikazivanja rezultata koje nije bilo u skladu s načelima dobre znanstvene prakse. Kako bi se zainteresiranim čitateljima omogućilo da sami procijene opravdanost ovih kritika, ovaj tekst daje detaljan pregled Regnerusovog članka iz 2012 godine. U ovom pregledu se sustavno prikazuju i komentiraju glavni elementi svakog znanstvenog rada: istraživačka pitanja, podaci i uzorak, analiza, glavni rezultati i zaključak te ograničenja studije. Nakon prikaza tih elemenata, slijedi pregled glavnih objavljenih komentara i kritika Regnerusove studije, kao i detaljna analiza članka Chenga i Powella iz 2015. godine u kojoj autori re-analiziraju podatke iz Regnerusove studije i pokazuju da značajnih razlika u štetnim ishodima između djece istospolnih roditelja i djece iz drugih obiteljskih struktura ipak nema.