[Isaac de La Peyrere/Simon de Vries]: Nauwkeurige Beschrijvingh van Groenland (1678) - Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (©), SVNT; N van der Sijs (DANS Data Station Social Sciences and Humanities, 2015)
Description (uitgebreide titel) Nauwkeurige Beschrijvingh van Groenland Aen Heer De La Mothe Le Vayer; Verdeelt in twee Boecken, ’t Eerste van ’t Oud (nu verloorne) Groenlandt, Gelegentheyd; Vindinghswijs; Besettingh met Inwooners; Beschrijvingh; Vrughtbaerheyd; Gewassen, Dieren, Zeewonderen, &c. ’t Tweede van ’t Nieuw (door ’t soecken van ’t Oud’ gevondene) Groenland, Beschrijving; eygenschap der Wilde, en veel andere aenmercklijke saken. Nevens ’t kort begrijp der seldsaeme Reysen, gedaen om Oud-Groenland weer te vinden door M. Forbeisser uyt Engelland, in ’t Jaer 1577. Door Gotzke Lindenauw uyt Deenemarcken, in de Jaeren 1605. en 1606. Door Karsten Richards, in ’t Jaer 1601. Door ’t Groenlandsch Geselschap te Koppenhagen, in ’t Jaer 1636. Met aenhangingh van ’t Dagh-verhael der wonderlijcke Bejegeningen des Deenschen Hoofdmans Johan Munck, in ’t soecken van een wegh tusschen Groenland en America nae Oost-Indien: Gelijck oock van den korten Inhoud en seldsaeme gevallen der Hollandsche en Zeeuwsche Scheeps-uytrustingh nae Nova Zembla, gedaen ten selven eynde: Der ontmoetingen van seven persoonen, noch seven, en noch andere seven, gebleven op Spitsbergen, om aldaer t’overwinteren, e.s.v. Vertaeld, en met veelerley Historische Byvoeghselen doorgaens vergroot, door S. de V. t’ Amsterdam, by Jan Claesz. ten Hoorn, Boeckverkooper tegen over ’t Oude Heeren Logement. 1678.