Bureauonderzoek Tracé Hooidijk te Zeijen (gemeente Tynaarlo) - Bouwknegt, L.; Dütting, M.K. (DANS Data Station Archaeology, 2025)
In januari 2025 is in opdracht van Enexis Netbeheer B.V. door Antea Group een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor het tracé Hooidijk te Zeijen in de gemeente Tynaarlo. De aanleiding voor het onderzoek is de aanleg van trafostations, laag- en middenspanningskabels. Conform het beleid van de gemeente Tynaarlo is het plangebied onderzoeksplichtig, archeologisch onderzoek dient te worden uitgevoerd. Het tracé heeft een lengte van circa 1900 meter. Hiervan zal circa 1385 m in open ontgraving en circa 515 m zal via sleufloze techniek (HDD) worden aangelegd. Het tracé zal aangelegd worden in een sleuf van maximaal 0,4 m breed met een diepte van circa 0,8 m-mv. De trafostations betreffen een oppervlakte van 8,75 m2 waarbij een diepte van 0,7 m-mv wordt ontgraven. Het plangebied is gelegen in Archeoregio Drents zandgebied. Het landschap werd grotendeels gevormd in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Gedurende deze ijstijd was de huidige provincie Drenthe bedekt met een ijskap. Onder druk van het ijs en door uitsmelting van ingesloten puin is onder het ijs keileem afgezet. Tevens stuwde het landijs in deze tijd de ondergrond op tot stuwwallen. Tijdens het Weichselien, de laatste ijstijd, bereikt het landijs Nederland niet. Door de beken en afstromend smeltwater zijn fluvioperiglaciale afzettingen afgezet. De schaarse begroeiing en het droge klimaat ervoor dat zand vrij kwam. Dit zand werd weggeblazen door de wind en over het landschap afgezet. In het Holoceen (ca. 11.500 jaar geleden) steeg de temperatuur en was er sprake van een relatieve zeespiegelstijging. Door de stijging van de temperatuur smolt het landijs, ontdooide de permafrost en nam de neerslag toe. Het keileem in de ondergrond liet weinig water door, dus de waterafvoer werd belemmerd. Door de verslechterde afwatering vond veengroei plaats. De hoger gelegen delen van het landschap waren geschikt voor bewoning. Nabij een beekdal kunnen indicaties van activiteiten (jacht/voedselverzameling) worden verwacht, mogelijk zelfs rituele deposities. De oudste ...