Analýza systému vzdělávání zaměstnanců ve společnosti eDO Finance, a.s. - Jan Cihlář (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum., 2022)
V této bakalářské práci nazvané Analýza systému vzdělávání ve společnosti eDO finance, a.s. se teoretická část věnujeme vysvětlení pojmů, které s tématem úzce souvisejí. Jedná se o lidské zdroje, učení se, vzdělávání a firemní vzdělávání. V praktické části si pomocí dotazníkového šetření zanalyzujeme spokojenost pracovníků s nastaveným systémem vzdělávání ve společnosti, jaký je jejich očekávaný systém vzdělávání a jaká témata vzdělávání sami pracovníci preferují. Na základě výsledků dotazníkového šetření vyvodíme nedostatky nastaveného systému a navrhneme jeho případnou změnu. Cílovou skupinou v dotazníkovém šetření jsou zaměstnanci a obchodní zástupci společnosti eDO finance, a.s. Dle výsledků dotazníkového šetření jsme zjistili, že nastavený systém vzdělávání je pro zaměstnance a obchodní zástupce dostačující, nicméně je potřeba se zaměřit na témata spojená s psychologií a obchodní jednání. Zjistili jsme, že obchodní zástupci a zaměstnanci preferují vzdělávání v oblasti osobnostního rozvoje. This bachelor thesis is called Analysis of the education system in the company eDO finance, a.s. The theoretical part explains the concepts that are closely related to the topic, for instance, human resources, learning, education and corporate education. In the practical part, using a questionnaire survey, it is analyzed employees' satisfaction with the set system of education in the company, their expected system of education, and what topics of education the employees themselves prefer. Based on the questionnaire survey results, we deduce the shortcomings of the set system and propose its possible changes. The target group in the questionnaire survey are employees and sales representatives of eDO finance, a.s. According to the questionnaire survey results, we found that the set system of education is sufficient for employees and sales representatives. However, it is necessary to focus on topics related to psychology and business negotiations. We found that sales representatives and employees prefer personal development training.