Poslední úplné zatmění Slunce v tomto tisíciletí - Marková, Eva
Od nepaměti lid zvedají oči k obloze, aby tam sledovali, co se na ní děje Nejvíce jejich pozornost přitahovaly neobvyklé úkazy. Často jim naháněly strach, neboť každý z nich byl v minulosti spojován s nějakou mimořádnou událostí. O to intenzivněji oblohu sledovali, neboť věřili, že některým událostem mohou předejít, pokud o nich včas vědí. Jedním z těchto zajímavých jevů je úplné zatmění Slunce. Lidé ho sledovali snad od okamžiku, kdy bylo schopni si uvědomit sami sebe. Eva Marková. Článek zahrnuje snímky pořízené pracovníky Hvězdárny v Úpici.