Astronomické omyly provázející pražský orloj: věnováno Milanu Patkovi k jeho 60. narozeninám - Křížek, Michal, 1952-; Křížek, Pavel; Šolc, Jakub; mzk2002112602
The upper dial-plate of the astronomical clock is an astrolabe controlled by a clockwork mechanism. It represents a stereographic projection of the celestial sphere from its North Pole onto the tangent plane passing through the South Pole. We give a survey of several astronomical mistakes that appeared on this dial throughout centuries. V letošním roce je orloji na Staroměstském náměstí v Praze právě 600 let. Před rokem 1979 byla na jeho astronomickém ciferníku nesprávně zakreslena kruhová oblast astronomické noci. V tomto článku se zmíníme o dalších významných kružnicích, jejichž rozměry a umístění na orloji by se daly ještě zlepšit. Michal Křížek, Pavel Křížek, Jakub Šolc. Obsahuje bibliografii