Popularizační aktivity, bez studentů by to přece nešlo - Průša, Stanislav; Dvořák, Petr; Liška, Petr; Rovenská, Katarína
Absolventi oboru Fyzikální inženýrství a nanotechnologie jsou žádaní především tam, kde je zapotřebí kombinovat fyzikální principy a technická řešení pro návrh moderních zařízení. Dobrým příkladem mohou být systémy pro elektronovou mikroskopii. Trvalo poměrně dlouho, než se nám podařilo dostatečně prezentovat tento perspektivní obor studia cílovým skupinám a odborné i laické veřejnosti. Nedílnou součásti této snahy byly a jsou aktivity zaměřené na podporu zájmu o studium tohoto oboru. Naším cílem je představit podstatu a užitečnost studia fyzikálního inženýrství nejenom studentům středních škol, ale také jejich rodičům, pedagogům a široké veřejnosti, nevyjímaje žáky základních škol. Proto se již několik desetiletí aktivně účastníme zavedených akcí a také sami organizujeme řadu aktivit pro cílové skupiny. Physical Engineering and Nanotechnology graduates are in demand for designing modern devices that require a combination of physical principles and technical solutions. A good example would be systems for electron microscopy. It took quite a while before we were able to effectively communicate this field of study to our target audience, as well as to professionals and the general public. An integral part of this effort were and are activities aimed at supporting interest in the study of this field. Our goal is to present the essence and usefulness of studying Physical engineering not only to high school students but also to their parents, teachers, and to the general public, including elementary school students. That is why we have been actively participating in established events for several decades and have also organized several activities for target groups ourselves