Sociální fotografie: o fotografii a sociálních médiích - Jurgenson, Nathan, 1982-; Charvát, Martin, 1989-; xx0276845; xx0202662 (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2022)
Fotografie, které neustále pořizujeme a sdílíme, utvářejí naše sociální vazby, reflektují a proměňují společenské hierarchie i to, kým jsme, jak sami sebe vnímáme, po čem toužíme a na co chceme vzpomínat. Nathan Jurgenson se přes analýzu fenoménu selfie nebo oblibu vintage filtrů a fungování sociálních médií jako novodobých archivů dostává k tomu, co lze nazvat nevědomými habity uživatelů kyberprostoru: ty uspokojují potřebu sledované, ale především kontrolované sebeprezentace, byť stále mají formát touhy po zachycení toho nejkrásnějšího okamžiku. Nakladatelská anotace. Nathan Jurgenson z anglického originálu Social photo : on photography and social media . přeložil a doslovem opatřil Martin Charvát. Obsahuje bibliografické odkazy