Kultivace polárních mikrořas v otočném deskovém fotobioreaktoru - Bělohlav, Vojtěch; Jirout, Tomáš; Elster, Josef; Liška, Jiří; Nedbalová, Linda; Kvíderová, Jana (Chemické listy)
S postupující urbanizací polárních oblastí roste poptávka po udržitelných technologiích, které jsou schopny přetvářet odpadní látky v produkty s vyšší přidanou hodnotou. Pro produkci mikrořasové biomasy, mohou být využity živiny obsažené v odpadních vodách, nebo oxid uhličitý ve spalinách. Kmeny mikrořas, kterým se podařilo adaptovat k extrémním klimatickým podmínkám polárních oblastí, se jeví jako vhodná alternativa ke konvenčním druhům průmyslově kultivovaných mikrořas. Možné uplatnění technologií pro produkci polárních mikrořas je však také v oblastech střední a východní Evropy, kde nejsou klimatické podmínky příznivé pro celoroční kultivaci konvenčních mikrořas. Pro izolované druhy polárních mikrořas byl navržen otočný deskový fotobioreaktor, který je schopen se natáčet podle aktuální polohy slunce. Otočný fotobioreaktor je tak schopen efektivně využívat dopadající sluneční záření, které je pro růst mikrořas klíčové. Navržená koncepce otočného fotobioreaktoru byla úspěšně testována v extrémních klimatických podmínkách na České arktické stanici na Svalbardu. With the increasing urbanisation of the polar regions, the demand for sustainable technologies that are able to transform waste materials into high-value products is growing. For the production of microalgal biomass, nutrients contained in wastewater or carbon dioxide in flue gas can be used. Microalgae strains that have adapted to the extreme climatic conditions of polar regions appear to be a suitable alternative to conventional industrially cultivated microalgae species. Nevertheless, technologies for the production of polar microalgae can also be applied in areas of central and eastern Europe where climatic conditions are not suitable for year-round cultivation of conventional microalgae. For isolated polar microalgae species, a photobioreactor able to rotate according to the current position of the sun has been designed. The rotating flat-panel photobioreactor is able to efficiently use the incident solar radiation, which is crucial for microalgae ...