Luňáci, jejich variabilita a hybridizace - Literák, Ivan , 1958-; Matušík, Hynek; Rác, Petr
Luňáci rodu Milvus jsou v současné době objektem studia ornitologických taxonomů (v současnosti se rozlišují čtyři druhy), věnuje se jim pozornost z hlediska evoluční historie, udivováni jsme poznatky z jejich sociálního života a velké úsilí je zaměřeno na jejich ochranu. Překvapivě početné jsou případy mezidruhové hybridizace mezi sympatricky (na stejném území) se vyskytujícími luňáky červenými (M. milvus) a luňáky hnědými (M. migrans). V článku je přiblížen aktuální pohled na taxonomii luňáků v globálním kontextu a detailně popíšeme průběh hnízdění smíšených párů luňáka červeného a luňáka hnědého, které se nám poprvé v přírodě podařilo zaznamenat v letech 1995 a 1996 na Slovensku a r. 2013 také v České republice. At present, four valid species are recognized within the genus Milvus. Red Kites (M. milvus) and Black Kites (M. migrans migrans) occur sympatrically in Slovakia and the Czech Republic. One mixed pair of kites (a Red Kite female and Black Kite male) nested successfully in Slovakia in 1995 and 1996 (with three and two young, respectively). Another mixed pair of kites (a Red Kite female and Black Kite male) nested successfully in the Czech Republic in 2013. Two young fledged from the nest, the third one was killed by a Goshawk (Accipiter gentilis) during the nesting period. These reports represent the first cases of inter-specific hybridization of kites in these two countries. Moreover, an indication of cooperative nesting was observed in the Czech Republic. Ivan Literát, Hynek Matušík, Peter Rác. Obsahuje seznam literatury