PEGASO - 2015 : Mecanismes i processos mitjançant els quals la vida marina produeix aerosols i ajuda a la formació de núvols - Balagué, Vanessa; Cardelús, Clara; Simó, Rafel; Broglio, Elisabetta (CSIC - Instituto de Ciencias del Mar (ICM), 2015)
Diario de la campaña oceanográfica PEGASO (Plankton-Derived Emissions of Trace Gases and Aerosols in the Southern Ocean), a bordo del buque oceanográfico Hespérides del 7 de enero al 13 de febrero de 2015, publicado en la página web de ICM Divulga.-- 172 pages, figures [CAT] Partícules petites suspeses en l’aire… Els aerosols, partícules petites suspeses en l’aire, influeixen en el clima, sobretot perquè són un ingredient fonamental perquè l’aigua condensi i formi núvols. De fet, els aerosols representen una de les principals fonts d’incertesa quan volem predir què passarà amb el canvi climàtic. D’aerosols se’n formen molts als continents: la pols del terra, trossets de plantes i, sobretot, els fums i cendres de tot el que cremem els humans, començant per la gasolina. Al mig dels oceans i lluny dels continents, en canvi, no hi ha tantes fonts d’emissió d’aerosols. Una és la sal del mar: el vent aixeca gotetes que porten sal. L’altra és la vida marina: el plàncton produeix substàncies que quan passen a l’aire formen aerosols. A PEGASO volem investigar els mecanismes i processos mitjançant els quals la vida marina produeix aerosols i ajuda que es formin núvols. Per això ens n’anem a l’Oceà Austral i els mar dels voltant de l’Antàrtida, ben lluny de la pols, dels boscos i dels humans. Allà investigarem simultàniament l’oceà, l’aire i els núvols. Aquesta informació la combinarem amb experiments de laboratori i un estudi temporal al Mediterrani costaner. Penseu que…un projecte de recerca com PEGASO no s’havia fet mai encara a l’Estat Espanyol! - Objectius Científics - Participants - Grups de Treball: · 8 de gener 2015 · 12 de gener 2015. Pegàs: El missatger entre Posidó i Èol · 19 de gener 2015. El fitoplàncton a PEGASO · 26 de gener 2015. Què fa un oceanògraf físic en una campanya dedicada a l’estudi de la biologia marina? · 2 de febrer 2015. 7 microbiòlegs a l’Antàrtida. Estudiant el “què, qui, quant” dels microorganismes · 9 de febrer 2015. Per què estudiem el color del mar? - Diari de Campanya: · 8 de gener ...