Uloga verbalne i neverbalne komunikacije u organizaciji - Matošić, Tea (Veleučilište u Slavonskom Brodu. Društveni odjel., 2018)
U radu je analizirana komunikacija u organizacijama, odnosno analizirana je vaţnost verbalne i neverbalne komunikacije u organizaciji i općenito. Organizacija obuhvaća više vaţnih zadataka, kao što je npr. udruţivanje ljudi, odnosno zaposlenika kojima je glavni cilj ispuniti odreĎene zadatke. Sama organizacija ima potrebu za dobrom komunikacijom, koja se prije svega odnosi na prenošenje poruke od pošiljatelja pa sve do primatelja, te bez nje ne bi bilo moguće ostvariti ciljeve koji su prethodno spomenuti. Uspješnost organizacije ovisi o kvaliteti komunikacije. Na samu kvalitetu komunikacije utječu sami ljudi, odnosno utječu sa svojim komunikacijskim vještinama. Vrlo je vaţno da se ulaţe i radi na komunikacijskim vještinama, jer one u velikoj mjeri mogu utjecati na poslovanje, sastanke, pregovore i slične stvari. Za usavršavanje komunikacije nije potrebno nikakvo stručno znanje, već je dovoljno da svaki pojedinac krene s ulaganjem u samog sebe, te naravno rezultati će biti vidljivi vrlo brzo. U ovom radu su opisane i objasnite vrste komunikacija, odnosno verbalna i neverbalna komunikacija, te kako poboljšati komunikaciju istih, usklaĎivanje poruka verbalne i neverbalne komunikacije. Na samom kraju rada provedena anketa na temu „Vaţnost verbalne i neverbalne komunikacije u organizacijama“. Rezultati ankete će pokazati koja komunikacija je najzastupljenija u organizaciji, te da li je komunikacija ikad loše utjecala na njihov posao. Anketa je provedena anonimno u nekoliko organizacija. The paper analyzes communication in organisation and the importance of verbal and nonverbal communication in organisation generally. Organisation includes more important tasks, for example joining of the employees, who for the primary goal have to complete certan assignments. The organisation itself has a need for a good communication, which, before everything else, depends on transfering the massage from the sender to receiver without which the previously mentioned goals wouldn't be achievable. The succes of the organisation ...