Forskning avgörande för samhällsbyggandet - Ryd, Nina; Schelin, Eva; Gabrielli, Kristina; Andersson, Ronny; Westin, Erik; Bergström, Anna; Edling, Sanna; Engdahl, Stefan; Broman, Mari; Jönsson, Per-Ola; Sörensen, Niklas; Glasare, Gunilla (2016)
Samhällsbyggnadssektorn omsätter 25 procent av BNP och skapar runt en halv miljon jobb. En stark samhällsbyggnadssektor har därför direkt påverkan på vårt lands tillväxt och välstånd. Byggandet skapar inte bara fysiska förutsättningar, det handlar lika mycket om medborgarnas livskvalitet och företagens konkurrenskraft. Några pågående samhällsbyggnadsprojekt som rymmer alla dessa dimensioner och som visar på sektorns exportpotential är exempelvis: •Export- och investeringsplattformen Hammarby Sjöstad 2.0•Stadsflytten av Kiruna •Pilotprojektet DriveMe, i vilket aktörer inom både transport och samhällsplanering samverkar kring autonoma fordon.Den nationella forskningspolitiken hänger tätt samman med andra satsningar: byggandet av nya hållbara städer, regeringens infrastrukturproposition och inte minst tidigare och kommande förslag på det bostadspolitiska området. Förverkligandet av allt detta kräver ett offensivt forsknings- och innovationsarbete, som sker sektorsövergripande.