Slovenian Pulse 4/2011 - Makarovič, Matej; Rončević, Borut; Tomšič, Matevž; Besednjak Valič, Tamara (Arhiv druzboslovnih podatkov, 2011)
V okviru sklopa vprašanj o blaginji v Sloveniji se ugotavlja, kako prebivalci Slovenije doživljajo današnje gospodarske razmere: kako vidijo svoj materialni standard, kako živijo sami in kako se v Sloveniji na splošno živi, smo napredovali ali nazadovali in kaj naj bi prinesla prihodnost. Ugotavlja se tudi, kolikšne so danes socialne neenakosti med ljudmi in kolikšen je strah pred izgubo zaposlitve. Ob tem seveda ne moremo mimo malega dela, kjer se preverja, v kolikšni meri bi se ljudje udeležili referenduma 10. aprila in kakšen izid lahko pričakujemo. Preverjalo se je tudi, kakšna usoda bi na referendumu čakala pokojninsko zakonodajo. Med aktualnimi dogodki se tokrat preverja tudi, ali je afera Thaler po mnenju ljudi postavila v slabo luč le njega osebno, stranko, ki jo je zastopal, ali pa kar celotno Slovenijo. Opaženi so tudi pomembni premiki v strankarskih preferencah, ki dajejo slovenskemu (ne)zaupanju do obstoječih strank in vlade nove razsežnosti. V luči tega se preverja tudi odnos do morebitnih alternativ, na katere se v zadnjem času ponovno večkrat namiguje. Med njimi sta tako aktivnejša vloga Milana Kučana in Foruma 21 kot zamenjava sedanjega predsednika vlade s komisarjem Janezom Potočnikom. Questions about well-being in Slovenia show how people in Slovenia are experiencing today's economic situation: how they see their material standard, how do they live and how people in Slovenia in general live, have we progressed or demoted, and what the future will bring. The survey also reveals what are social inequalities today and what is the fear of losing employment. Regarding small work the survey examined the extent to which people would participate in the referendum on 10th of April and what outcome can be expected. There was also a question about what would be the fate of the referendum on pension legislation. Among the current events at this time the survey examines whether the Thaler affair by people's opinion put in a bad light just him personally, the party he represents or even the entire country. ...