Planering över kommungränser - En jämförelse av samarbetet mellan Haparanda-Torneå, Stockholm-Solna och Linköping-Norrköping - Haglund, Lisette (Blekinge Tekniska Högskola, Institutionen för fysisk planering, 2019)
Majoriteten av den svenska planeringen sker på den kommunala nivån och endast mindre delar av planeringen tas upp på en nationell eller regional nivå (Boverket 2016b). I de flesta fall besluter kommunerna ensamma över hur den egna kommunen ska utvecklas. Detta riskerar leda till att planerna missar relevanta perspektiv och att det blir svårare för kommunen att anpassa sig till de regionala behoven. Allt flera kommuner har därför valt att införa ett gränsöverskridande samarbete med andra kommuner. För att få fram mer information om hur dessa samarbeten mellan kommuner kan se ut så kommer tre sådana områden att undersökas. Dessa tre områden är Haparanda och Torneå, Stockholm och Solna, samt Linköping och Norrköping. Just dessa sex kommuner har valts eftersom kommunernas storlek, läge och samarbetsprocesser skiljer sig åt på flera plan.