Vi flyttar en stad : En fallstudie om stadsomvandlingen i Kiruna - Lindell, Maria (Blekinge Tekniska Högskola, Institutionen för fysisk planering, 2018)
LKABs malmbrytning i Kiruna har pågått i över hundra år och har vuxit i takt med staden. Kiruna växte fram som ett samhälle i närhet till Kiirunavaaragruvan men den gruvdrift som sker i gruvan har resulterat i att sprickbildningar har uppkommit under staden. Markdeformationerna från gruvan sprider sig i takt med malmbrytningen in mot Kiruna stad och större delen av centralorten ligger idag innanför deformationslinjen. Då LKAB år 2003 presenterade sin nya prognos för markdeformationer stod det klart att Kiruna centralort skulle komma att genomgå en stadsomvandling på grund av denna. Denna uppsats syftar till att följa de avväganden och ställningstaganden som tagits för valet av lokalisering av Kiruna centralort och avslutas med en diskussion om de lokaliseringsalternativ som har beaktats samt det alternativ som har antagits. Arbetet baseras på en omfattande dokumentstudie och en internetbaserad intervju som skickades ut till utvalda berörda aktörer. The company LKABs ore mining in Kiruna has been active for over a hundred years and has grown in pace with the city. Kiruna grew as a city in close proximity to the mine Kiirunavaara and the mining business that has resulted in ground deformations in the city. The ground deformations from the mine is spreading in the pace of the ore mining on its way to Kiruna city and the majority of the city centre is located within the deformation-line. In 2003 when LKAB presented the prognosis of the ground deformations it was clear that Kiruna city centre had to undergo an urban transformation. This paper seeks to analyse the considerations and positions taken in the process of choosing a new position for the city centre of Kiruna. The sixth chapter will include a discussion concerning the chosen position of the relocation. The paper is based on an extensive literature study and a survey which was sent to selected involved players.