Znanja i stavovi građana o slijepim i slabovidnim osobama - Puškarić, Katarina (Visoka tehnička škola u Bjelovaru. Odjel sestrinstva., 2016)
Problem inkluzije osoba s posebnim potrebama dio je našeg društva od davnina. Veliki su koraci napravljeni u prihvaćanju osoba s poteškoćama vida među nas, no nije dovoljno slijepe i slabovidne prihvatiti kao osobe već im je potrebno omogućiti ista prava kojima se i mi koristimo. Istraživanje je provedeno u gradu Slatini i okolici, među sto nasumično odabranih građana, različite dobi, razine obrazovanja i mjesta prebivališta. Cilj je istraživanja bio dobiti odgovore građana na pitanja kojima bi se saznali njihovi stavovi prema osobama s poteškoćama vida i procijeniti njihovu razinu znanja o navedenoj temi. Izvor tih informacija bio je putem upitnika zatvorenog tipa pitanja koji su ispitanici sami ispunjavali. Rezultati istraživanja pokazuju postojanje razlika razmišljanja i znanja s obzirom na dob i razinu obrazovanja ispitanika, a neovisno o sociodemografskim varijablama. Mišljenja o tome za što slijepi i slabovidni jesu ili nisu sposobni razilaze se u većoj ili manjoj mjeri kod svih ispitanika, što je normalan i očekivani rezultat. Važan je rezultat koji pokazuje da razina obrazovanja itekako utječe na stavove ljudi, te bi bitna mjera u postizanju daljnje i potpune inkluzije slijepih i slabovidnih trebala biti naglašeno poučavanje nadolazećih naraštaja.