Stavovi i znanja o poremećajima prehrane kod adolescenata - Butković, Katarina (Veleučilište u Bjelovaru. Odjel sestrinstva., 2020)
Poremećaj prehrane je psihički poremećaj koji najčešće pogađa adolescente. Karakteriziran je trajnim narušavanjem obrasca hranjenja ili ponašanja kako bi se kontrolirala tjelesna težina. Kada govorimo o poremećajima prehrane, prije svega misli se na anoreksiju i bulimiju, no sve češće se pojavljuje poremećaj prejedanja koji spada pod ENDOS, odnosno nespecifični poremećaj hranjenja. Poremećaji prehrane sve se češće pojavljuje, te ga uzrokuju kombinacije bioloških, psihičkih i socijalnih čimbenika. Važnost kod liječenja svih psihičkih bolesti jesu potpora bližnjih osoba, te ugradnja cijelog zdravstvenog tima. Uloga medicinskih sestara je provođenje pravilnih intervencija s kojim će uspostavit plan prehrane, podignuti samopouzdnje, te naučiti kako se suprostaviti svakodnevnim stresorima. U istraživanju koje je provedeno u osnovnoj školi Dr. Jure Turića i u Gimnaziji Gospić sudjelovalo je 133 ispitanika. Sastavljenja je anketa koja ispituje znanje i stavove o poremećajima prehrane i mišljenje adolescenata o vlastitom tijelu što je ujedno i cilj rada. Napravljena je usporedba između osnovne i srednje škole, te između muškog i ženskog spola. Rezultati potvrđuju manjak znanja o poremećajima prehrane kod učenika, te sami ispitanici smatraju kako bi se trebalo više pričati o zadanoj temi.