Informiranost starijih osoba o postupcima pri padu i posljedicama pada - Stašević, Ina; Prskalo, Anita; Ropac, Darko; Rafaj, Goranka; Stojčić, Živko (2021)
Cilj: Cilj istraživanja je utvrditi razinu informiranosti starijih osoba o postupcima i posljedicama pada i ozljeda. Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno kao presječna (cross sectional) studija uz korištenje ankete koja uključuje 220 ispitanika u dobi od 65 godina i više, koji žive u vlastitim kućanstvima. Rezultati: Prosječna dob ispitanika je 79,20 godina (muškaraca 35,5 %, žena 64,5 %). Unatrag godinu dana pad je doživjelo 49,9 %. Informacije o postupcima sprječavanja pada dobilo je 50,9 %, (31,4 % od medicinske sestre). Nije utvrđena statistički značajna razlika u razini informiranosti u odnosu na dob (p = 1,69, p > 0,05), spol (p = 0,497, p > 0,05), te iskustvo pada (p = 0,302, p > 0,05). Značajna razlika je u varijabli razine obrazovanja (p = 0,007, p < 0,05), te u odnosu na činjenicu s kim žive (p = 0,022, p < 0,05). Ispitanici s višim obrazovanjem ioni koji ne žive sami imaju veću razinu znanja u odnosu na ispitanike s nižim obrazovanjem i samce. Zaključak: Nije utvrđena značajna razlika u informiranosti o postupcima i posljedicama pada u odnosu na dob, spol i iskustvo pada, a utvrđena je značajna razlika u odnosu na razinu obrazovanja i okolnosti u kojima ispitanik živi. Ustanovljena razina informiranosti upućuje na potrebu daljnje nadogradnje znanja i povećanja informiranosti starijih osoba o postupcima i posljedicama pada Aim: The aim of the study was to determine the level of awareness of the elderly about the procedures and consequences of falls and injuries. Subjects and Methods: The survey was conducted as a cross-sectional study using a questionnaire and included 220 respondents aged ≥65, living in their own households. Results: The mean age of the respondents was 79.20 years (men 35.5%, women 64.5%). Study results revealed that 49.9% of them had sustained fall in the previous year. Information on fall prevention procedures received 50.9% of them (31.4% by a nurse). There was no statistically signifi cant difference in the level of information according to age (p=1.69, ...