Etyka w ekonomii a globalny kryzys gospodarczy - Kamińska, Katarzyna (Instytut Badań Gospodarczych, 2010)
Globalny kryzys gospodarczy, z jakim mamy do czynienia w ostatnim okresie, przyczynił się do wznowienia dyskusji dotyczącej problemu kształtowania się prawidłowych relacji pomiędzy państwem a rynkiem. Kolejny raz okazało się, że brak jasnych reguł gry gospodarczej powoduje na rynku uruchomienie tendencji do samozniszczenia się. W obecnej sytuacji staje się jasne, że aby przeciwdziałać w przyszłości podobnym jak ta sytuacjom, wszystkie podmioty gospodarcze działające na rynku powinny przestrzegać ogólnie obowiązujących reguł gry gospodarczej. Stawia to przed ekonomią i polityką gospodarczą nowe wyzwania. Na temat przyszłości ekonomii zabierają głos nie tylko sami ekonomiści, ale również papież Benedykt XVI. Jego encyklika Caritas in veritate poświęcona jest w dużej mierze tej problematyce. Celem artykułu jest zaprezentowanie tych stanowisk, a także próba odpowiedzi na pytanie, czy i o jakie elementy etyczne należy wzbogacić ekonomię, by bardziej skutecznie potrafiła w przyszłości stawiać czoła nowym wyzwaniom.