Pomiędzy asymilacją, dyskryminacją i unicestwieniem. Geneza i rozwój szkolnictwa internatowego dla mniejszości tubylczych w Kanadzie - Gmerek, Tomasz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2021)
The article deals with the issue of the relation between education and the processes of assimilation and discrimination of indigenous minorities (Indians and Inuit) in Canada. Particular emphasis was placed on reconstructing educational practices and the educational policy that is implemented toward indigenous minorities within Canadian school system (especially destruction oftheir ethnic identity in residential schools). An attempt was made at examining the relationship between schooling, religion, socialization, forced Christianization, language policy, and the development of aboriginal minorities in Canada. Artykuł dotyczy problemu relacji pomiędzy edukacją a procesami asymilacji i dyskryminacji mniejszości tubylczych (Indian oraz Inuitów) w Kanadzie. Szczególną uwagę poświęcono rekonstrukcji praktyk oświatowych oraz polityce edukacyjnej w ramach kanadyjskiego szkolnictwa (w szczególności destrukcji tożsamości etnicznej w szkołach internatowych). Analizy odnoszą się do relacji pomiędzy szkolnictwem, religią oraz procesami socjalizacji i przymusowej chrystianizacji, a także polityki językowej wobec autochtonicznych mniejszości Kanady.