”Jotain tuntureita ja sit paljon lunta” - Arktinen visuaalisuus Vihdin lukiolaisten kuvataidetöissä - Hakaste, Pekka (2020)
Tämä tutkielma selvittää, millaisia arktisen visuaalisuuden piirteitä erityisesti eteläsuomalaisten lukiolaisten kuvataidetöissä ilmenee, kun tehtävänä on kuvata tekijän omaa suhdetta arktisuuteen. Lisäksi tutkielma tarkastelee arktisuuden käsittelyä eteläsuomalaisessa lukiossa suhteessa samasta aiheesta Lapin lukioissa tehtyihin töihin ja tuo oppilastöiden kautta keskusteluun aineistosta nousevia tärkeimpiä teemoja. Tutkielma liittyy Lapin yliopiston johtamaan monialaiseen ArkTOP-hankekokonaisuuteen, jonka kuvatataiteen osuuden tavoitteena on muun muassa kehittää etä- ja monimuoto-opetusta. Osa hankkeen loppuvaihetta, johon tämä tutkielma kuuluu, olivat Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden maisteriopintoihin kuuluvat syventävät opetusharjoittelut syksyllä 2019. Harjoittelun yhteydessä neljässä lappilaisessa lukiossa sekä samanaikaisesti Vihdin lukiossa Etelä-Suomessa toteutettiin yhteinen Minun arktinen -tehtävänanto. Tutkielman pääpainopisteenä ovat vihtiläisten lukiolaisten työt, joita tutkielma tarkastelee arktisen visuaalisuuden näkökulmasta. Tutkielmani tuo ilmi arktisen visuaalisuuden käsittelyn lisäksi myös rakenteellisia havaintoja kuvataideopetuksesta esimerkkitilanteiden kautta. Tutkielma osoittaa arktisen visuaalisuuden ilmentymistä yhden eteläsuomalaisen lukion esimerkkitapauksessa sekä kuvastaa osaltaan niitä moninaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat lukiolaisten tekemiin kuviin. Keskeistä on myös arktisen monipuoliset määritelmät. This master’s thesis researches the visualization of the arctic in the school artworks of the upper secondary level students of Vihti in southern Finland. The students were assigned to picture their own relationship to the Arctic. The students’ artwork made in Vihti upper secondary school are compared to similar works by students of upper secondary schools in four different municipalities in Lapland with a similar assignment. Wider themes are brought to discussion through the students’ works. This thesis is connected to the multidisciplinary ArkTOP ...