Arkkitehtuurikasvatus suomalaisessa lastenkirjallisuudessa - Sjövall, Kaisa (2015)
Tutkielmassani kartoitan sitä, miten suomalaisissa lasten kuvakirjoissa, faktioissa, lasten tietokirjoissa ja monimuotoisissa lastenkirjoissa on käsitelty arkkitehtuuria ja arkkitehtuurikasvatuksen teemoja. Kuinka yleinen teema arkkitehtuuri on lapsille suunnatussa kirjallisuudessa? Mitä lasten ajatellaan oppivan niistä? Tarkastelen lähemmin kymmentä lastenkirjaa, joissa analysoin niiden rakennetta, sisältöä, tyyliä, tarkoitusta, piilomerkityksiä, tekstin ja kuvan suhdetta, kohdeyleisöä ja oppimis-käsityksiä. Huomion kohteena on erityisesti arkkitehtuurikasvatuksen keskeisten käsitteiden, kuten tilan, paikan, massan, muodon, paikan hengen, mittasuhteiden, rakenteiden, ajan, liikkeen, pintojen, materiaalien, värien, valon ja varjon käsittely kirjoissa. Halusin löytää kirjan, jossa olisi tehty arkkitehtuuria lapsille ymmärrettäväksi näiden käsitteiden kautta. Etsin kirjoja tiedonkeruun menetelmällä, ja rajasin esiteltävät kirjat sillä perusteella, että ne antaisivat mahdollisimman kattavan ja totuudenmukaisen kokonaiskuvan arkkitehtuuriaiheisten suomalaisten lastenkirjojen kentästä. Liitteisiin keräsin esittelyjen ulkopuolelle jäänyttä kirjallisuutta, kyselyn tuloksena kertynyttä muuta arkkitehtuurikasvatuksellista materiaalia, sekä taulukkoon silmäiltävän koosteen esiteltyjen kirjojen ominaisuuksista. Tarkastelin kirjoja lähiluvun ja diskurssianalyysin kontekstissa. Pohdinnan yhteenvedossa totean mm., että aihepiirin kirjoja on vähän saatavilla. Jatkotutkimuksena esitän olemuksen arkkitehtuuria käsittelevän lastenkirjan tekemistä. Tuloksissa pohdin seuraavien kirjojen arkkitehtuurisisältöä: Kunnas, Mauri 1996. Mauri Kunnaksen Koiramäki / …apuna Tarja Kunnas. Helsinki: Otava. Havukainen, Aino – Toivonen, Sami 2012. Tatu ja Patu Helsingissä. Helsinki: Otava. Vainio, Pirkko 1997. Ihmetorni. Helsinki: Lasten keskus. Hämäläinen, Karo – Savolainen, Salla 2011. Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi. Mikkanen, Raili – Valojärvi, Laura 2011. Suomen lasten linnakirja. Helsinki: Minerva ...