Sepä Miko tytö puvust Eteläkarjalaiset kansan- ja kansallispuvut vaatesuunnittelullisena lähtökohtana - Greis, Lauri (2024)
Tämä opinnäytetyö käsittelee eteläkarjalaisia kansan- ja kansallispukuja vaatesuunnittelullisena lähtökohtana. Työn tavoitteena on yhdistää eteläkarjalaista kansallispukukulttuuria moderniin urheiluvaatetukseen sekä tutkia suomalaisten suhdetta kansallispukuihin ja kansanvaatteisiin. Työ koostuu tekstiosuudesta ja produktiivisesta osuudesta, joka tässä tapauksessa on seitsemän asukokonaisuuden vaatemallisto. Tekstiosuudessa paneudutaan kansallispukujen historiaan ja nykytilaan, kuvataan malliston suunnittelu- ja toteutusprosesseja sekä esitellään valmis vaatemallisto ja tutkielman johtopäätökset. Työn tausta-ajatuksena on ajatus tuulipuvusta uutena kansanvaatteena. Kansallispuvun ja tuulipuvun yhdistäminen onnistui produktiivisessa osuudessa hyvin ja lopputuloksena oli ehyt taiteellinen ja funktionaalinen kokonaisuus, jossa sekä kansallispuvut että tuulipuvut tulivat uudella tavalla esiin.